Je zajímavé, že tahač s návěsem je měřítko 1/14 a já s Peršanem (v 1/16) pásama přesahoval. Holt návěs není podvalník.
Jinak mám vyřídit srdečné pozdravení od kluků z RC Kobylí a snad se s některými v červnu setkáme !!!

Diky za encyklopedicke vysvetleni, ale doposud jsem si jako podvalnik predstavoval to co je na fotkach a kluci pisou, ze to podvalnik neni. Tak jsem z toho jelen. DikyDanieDvo píše:Podvalník je nízkoložný přívěs nebo návěs určený pro přepravu nadměrných nákladů, stavebních strojů a konstrukčních či technologických celků. Podvalníky se obecně rozdělují na spediční a stavební. Stavební i spediční podvalníky se v přívěsovém i návěsovém provedení vyrábějí jak s pevnou délkou ložné plochy tak i roztažitelné - po odjištění se dá ložná plocha roztáhnout do délky.
Návěs je přípojné nemotorové vozidlo, u kterého je část celkové hmotnosti přenášena na tahač návěsů. Dnes se návěsy velmi používají v nákladní silniční dopravě, protože nabízejí velkou ložnou plochu a velkou užitečnou hmotnost. Po připojení návěsu k tahači se z vozidel stane jízdní souprava.
Nazdar Pajaku.
Takze kdyz to shrnu: rozdil je v tom, ze naves nejakou casti vahy spociva na tahaci zatimco podvalnik ne.
Podvalník i návěs podle toho co tu našel Deniedvo je to samé jen je rozdíl jesli se jedná o přívěs ,ten má zadní nápravu a přední nápravu s ojíí a návěs má hlavně nápravy vzadu a zapojuje se na točnu která je na tahači.sourekv píše:Takze kdyz to shrnu: rozdil je v tom, ze naves nejakou casti vahy spociva na tahaci zatimco podvalnik ne.
Snad uz je mi to jasne. Nebijte me prosim... V.pajak7 píše:Podvalník i návěs podle toho co tu našel Deniedvo je to samé jen je rozdíl jesli se jedná o přívěs ,ten má zadní nápravu a přední nápravu s ojíí a návěs má hlavně nápravy vzadu a zapojuje se na točnu která je na tahači.sourekv píše:Takze kdyz to shrnu: rozdil je v tom, ze naves nejakou casti vahy spociva na tahaci zatimco podvalnik ne.
Jinak podvalník je specialní přípojné vozidlo na přepravu především pracovních strojů(Bagry ,buldozéry atd..)