Vojtiš píše:Čau Rudyne, chci se zeptat co ty první pojezdová kola, slouží jako napínáky? a furt se nemohu dopátrat naco je to ozubené kolo vpředu, dík za odpověď.

Předně se omlouvám, za komplikace a odpovím ti já...Rudynovi děkuji před všemi nastartovanými Téčky a Vámi zde, že mi umístil mé fotky úprav a snad potom i další pokračování

,protože jsem laik u PC...

Takže další dotazy směřujte na mne.
Ano ta první pojezdová kla u modelu vpodstatě slouží jako napínáky, dost toho poberou při přepětí pásu, ale větší šutřík, či tah v terénu při velkém záběru asi nevykompenzují...To by všechny tyto negativní vlivy jako kamení v pásu, nebo velký tah na pás musely být taky v měřítku 1:16

Dá se po těch mých úpravách pérování, délky pásů a vypevnění ramen s vyvložkovanými koly jezdit i písek, nebo sypká (suchá )hlína, která, pokud se dostane mezi hnací kolo a pás, se rozdrtí bez zablokování pojezdu a vykouření reglů, či jiných škod. Samozřejmě nemůžeš s polozabořeným tankem začít otáčení na místě, jinak si do pásů nalžíš pěknou kupu písku a kola to už nepřejedou.Navíc regly DSYS 18 bezvadně vše zastaví pokud vlivem těchto faktorů dojde k přetížení instalace a jen pípnou a zastaví ten či onen zaklíněný pojezd.O napínání prvních nepojezdových kladkách uvažuji, vím jak, ale zatím jsem se naučil opatrně jezdit bez nich. Navíc se domnívám, že T-34 asi ty kladky pružené ani neměly.Jen se odšroubovaly panceřové zátky umístěné vpředu těsně nad trámcem čelního pancíře u stojin odklápěcích blatníků, nasadila se klika a pásová kladka se pmocí šnekového přestavníku nastavila na požadované předpětí pásu.Takže,si myslím, pokud pás byl nový, byla poloha kladky tak, že byla dost blízko prvního pojezdového kola. Jakmile se pás postupně prodlužoval vůlemi tak kladka cestovala dál a dál od tohoto kola.Je to mnohdy vidět na fotkách dobových i současných, že polohy kladech na odstaveném tanku se liší. Protože pokud by byly pohyblivé a pružené, v klidu by byly zhruba ny stejných místech...Téčka měla dle mého názoru ty nejjednodušší a nekomplikované pojezdy, které pracovaly tak, že eliminaci délky pásu během jízdy obstarala právě pojezdová velká kola. Tuším, že i spojenecké tanky se snažily vůbec celý koncept T-34 napodobit, alespoň po stránce pojezdu a sklonu panceřování.. Ještě pro Vojtiše...To ozubené kolo vpředu, je kolečko potenciometru k regulaci zvuk.modulu...
nejde li o život, jde o hov .......