pechy píše:Tahle potvora se mi vždycky zamlouvala. Akorát nerozumím Base kit je samotná stavebnice a add on kit je stavebnice včetně elektroniky?? Né že bych chtěl objednat ,ale koukal jsem na další projekty a vypadá to slibně.
nie.základ je T28 - to je len s jedným radom pásov.T95 bolo to isté, akurát tie pásy boli dvojité.tie prachy navyše sú v tej sade pásov.
čo sa tlače týka - hej.SLA je ďaleko ďaleko pred našimi strojmi.samozrejme že to aj stojí.ono výsledná cena modelu je určite z drvivej väčšiny práve za tú tlač.následné opracovanie je minimálne, tie výtisky sú nádherne detailné a čisté.už je aj open source SLA tlačiareň od Autodesku.výjde to na cca 5000€.prevádzka je ale rádovo drahšia.ja osobne skôr dúfam v rozšírenie DLP tlačiarní, začali ich vo veľkom využívať šperkári a niektorí vláčikári.to pracuje na báze živíc vytvrdzovaných svetlom.wanhao duplicator 7 stojí 500€, poriadny stroj od cca 2000€, akurát živice sú stále dosť drahé a pochybujem o ich odolnosti v horizonte niekoľkých rokov používania.
kým sa toto masovo nerozšíri, ja radšej ostanem pri tvorbe modelov pre FDM.T95 je síce famózna ale predbehla svoju dobu.3D tlač vznikla pre to aby si človek zohnal model a veci si vyrobil na mieste, nie kupoval za neskutočné peniaze vytlačené z druhej strany sveta.preto ich bude ako šafranu.
čakám ale že v horizonte 3-5 rokov príde masové rozšírenie DLP a modelárčinu zmení v rovnakej miere ako FDM, pretože ten detail a čistota sú už skutočne vhodné pre akékoľvek potreby modelára.