Tak po letech zdravím tankáni, zatoužil jsem opět po nějakém stroji a objednal jsem dnes Panthera G pro verze od Torro -IR verze nelakovaný. Tak jsem zvědav co do třetice přijde za kočku
Máte s ním někdo čerstvou zkušenost? Jsem zvědav jak to bude rychle jezdit apod. Vlastně mám jen hrubou představu co dodělat a předělat ...vím jen že chci tu ambush camo, ale nemám ani šablony nebo vzory.
Hoj, Panther od Torra byl můj první tank. Stačí mrknout na vlákno v Pantherech. V zásadě po deseti letech je na něm původní jen vršek korby (notně upravený) a zadní část věže.
Tak tank včera dorazil:)…je to předčasný, koukal jsem i na kamufláže,máte někdo pohledy ze všech stran na ambush camo? Nějak to moc nemužu nikde najít na internetu,jen něco málo. Díky
A Jinak v tom tvém vlákně se mi neukazují fotky :-/
Jj též koukám že zmizely fotky, já tam nějaké zase dám až bude čas a nálada, ale ne už celou stavbu bo to jsou desítky fotek za ty roky. Jinak camo.......dneska bohužel skoro žádný třípohledový detailní ke konkrétním strojům nenajdeš. Já mám Panthery dělané podle dvou kusů co zůstaly zničené v okolí Vyškova, jsou fota prakticky jen z jedné strany popř zepředu a zbytek kamufláže je bohužel na fantazii. Jinak na FB je několik klubů a autorů kteří mají hodně velký archiv fotek. Začal jsem s Panzer archeology a už mám ve sledování snad desítku dalších lidí.
Podle toho co píšeš tuším, že jsi si koupil kovový spodek a kovová věž. Nepíšeš jestli je tzv. "dutý", nebo vnitřek kompletní(deska, kouřák, baterie...) akorát bez vnější kamufláže.
V první řadě je třeba se rozhodnout co z toho vlastně chceš mít, jinak řečeno vozidlo jaké jednotky. Pochopil jsem, že by jsi chtěl mít tzv. "disc camo", která se používala na konci války od roku 1944. Existují fotografie "Kampfgruppe Peiper" z Arden, nebo vozidla výsadkové divize Hermann Göring v bitvě u Bautzenu.
Šablony na toto provedení nabízela firma - Uschi van der Rosten.
No to máš prakticky jako můj druhej Panther.....defacto totožnej základ. Já ho měl bez elektroniky. Věřím že se s tím popasuješ lépe než se to dařilo mě. Měl jsem problémy s převodovkama, reálnou rychlostí tanku, pak se zákluzovým systémem a prakticky až tento rok se mi vše podařilo snad vyřešit......po pěti intenzivně odježděných sezonách. Starej Panther jsem měl též Torro, ale s plastovou vanou a věží, jinak též vše v kovu.......z toho tanku nakonec zůstala původní jen zadní část věže, silně upravená korba, hnací kolo, hnané kolo a pásy........
tady foto "starého" Pantheru
zde jeho novější bráška
Pěkné je máš!:) líbí se mi ty boční pláty,musím najít jaký mají rozměr:).Koukal jsem že je dělaj jako lepty…ale to je moc tenké. Taky sem hledal obtisky a na Mn model něco mají 1:16, ale není to správná verze…
Jinak převodovka je rychlá no, koukal jsem na tu 1:7 na beami trade,ale ta bude taky asi rychlá…zatím jsem neměl moc čas to zkoumat. Jen sem četr něco tady na fóru.Jak jsi nakonec řešil rychlost?Nechce se mi dávat jiná elektronika…možná časem,až tahle odejde.
Ohledně schurzenů, můžu poslat rozměr, já mám na starém Pantheru schurzeny z plasticardu, jednou jsme to přepočítávali s Krémákem dle měřítka a sedí to včetně tloušťky, na novějším mám ze zinkového plechu z kanistříku od ředidla, ty nesedí tloušťkou, ale zase se dají tvarovat a "poškozovat" problém je spíše s držáky, prošel jsem přes plastové, měděné, zinkový plech a nakonec odlitky ze zinkoslitiny......nejhorší jsou plastové které dodává např. RC tank.de společně s plátama, ty upadnou do roka a jsou pořád poškozené, z měděného plechu od Wecohe jsou taky k ničemu, vydrží sice víc než ty plastové, nicméně jedna sezona a jsou oholené a polámané, od ABERu z toho jejich tvrdého plechu jsou dobré, ale musí se upravit ukotvení jinak se při kolizích ulomí a ztratí, ale pevnostně jsou dobré (mám je momentálně na obou tancích), nejdražší, ale nejlepší jsou ty odlitky ze zinkoslitiny, mají už ukotvovací čepy které je nutno zavrtat do korby a ty vydrží. Dají se sehnat na Ludwigovi, mám jednu sadu nachystanou na třetí kočku.
Na převodovky dej pozor.......pokud používáš elektroniku např Beier tak je to jedno, Milan88 má novou Henglong elektroniku v Tigeru a ta se prej už taky dá nastavit, nicméně ani převodovky 7/1 ti nezpomalí tank, vtip je v tom že čím více jsou převodovky zpřevodované do pomala tím více otáčkový motor tam idiot číňan narve, například 7/1 mají motory s 28 tisíci otáčkami za sekundu, 5/1 mají 17,5 tisíc otáček, 4/1 mají 18 tisíc a 3/1 mají 13 tisíc, s Milanem jsme to začali řešit převodovkama 7/1 motory z nich vyhodíme a dáme tam 15 tisícové, docela to funguje. Já dávám Kricky a na elmodu se mi podařilo dosáhnout hodně plazivé rychlosti na převodovkách 4/1.......druhá věc je jestli chceš aby tank byl tak pomalý, z hlediska modelářského ano.....ale problém jsou děti, jejich rychlost a reakce jsou veliké a nevyzpytatelné a na druhou stranu pokud tank není dostatečně rychlej tak může dopadnout jako můj Panzer IV na posledních lešanech..........
Jenom ještě něco málo k označení, dneska není problém si koupit obtiskový (decálový) papír a na laserové barevné tiskárně si vytisknout požadované obtisky, já měl štěstí že na starej Panther měl ještě šablony od Michala Zandera, na novej už jsem si dělal sám z modelářské krycí pásky od tamiye, třetí stroj budu řešit tiskárnou.