Pánové, měl bych jeden dotaz. Už si bohužel s tím nevím rady, tak Vás možná něco napadne. Před pár lety jsem koupil od asiatamu Opel Blitz. Nebyl čas na jeho dodělání a tak ležel v prosklené skříni, před asi rokem jsem se rozhodl ho dokončit a při vyjmutí z vytríny se prostě rozpadl. Zinkoslitina nejspíše degradovala a tak zkřehla až vůbec nic nedrželo a došlo k samovolnému rozložení, rámy oken na dveřích se dokonce rozdrolily. Nějak jsem první chtěl celej Opel vyhodit do popelnice, ale prostě sedum tisíc je sedum tisíc tak k tomu nakonec nedošlo, objednal jsem nějaké díly co nešly opravit včetně dveří (asiatam měl nejspíše více reklamací tohoto druhu protože dveře co mi došly už byly zcela přepracované a samozřejmě nepasují do původní kabiny) a tak nejak jsem začal pomalu postupovat ve stavbě. Vše mám v základní barvě a chtěl jsem konečně slepit celý celek kabiny včetně dveří a krytů motoru a ono ejhle, ta zkurvená čínská zinkoslitina nějak nechce spolupracovat ani s vteřinovým lepidlem se kterým mám jen ty nejlepší zkušenosti, ani s dvousložkovým lepidlem na bázi tekutého kovu......samozřejmě vše je odmaštěné a zdrsněné. Kvůli členitosti celku nejdou lepené díly ani zafixovat k pantům z mosazi. S Milanem jsem konzultoval možnost pájení kde jsme se shodli že je to asi blbost........
Máte někdo nějaký nápad jak slepit ty díly a čím? Pokud to nepůjde tak panty odstraním a dveře s kapotama motoru se pokusím natvrdo zalepit do samotné karoserie kabiny což by snad jít mělo........bohužel si tím znemožním řešení umístění vypínače a příjmače pod sedadly v kabině ke kterým jsem se chtěl dostávat právě přes dveře řidiče a závozníka.
Poradna ⇒ Spojování zinkoslitiny
-
rmichalbarna
- PzKpfw VI - Tiger

- 9
- Lokalita: Most
- Stav: Offline
Re: Spojování zinkoslitiny
Ahoj,napadlo mě použít gelové lepidlo od würthu a nebo co to opatrně provrtat a použít malé šroubky? Třeba m1.
-
romann
- PzKpfw V - Panther

- 14
- Lokalita: Nitra
skusil som sa opytat umelej inteligencie:
RC model trucku Opel Blitz v mierke 1:16 od Asiatam má podvozok aj kabínu odliatu zo zinkovej zliatiny (Zamak / die-cast metal). Keďže ide o ťažký RC model, ktorý bude znášať otrasy z jazdy v teréne, bežné sekundové lepidlá (kyanoakryláty) neposkytnú dostatočnú rázovú pevnosť a spoj by časom odskočil
1. Dvojzložkové epoxidové lepidlá typu „tekutý kov“Ide o najlepšiu voľbu pre štrukturálne spoje tohto modelu. Tieto epoxidy obsahujú kovový (často oceľový alebo hliníkový) plnivo, majú extrémnu pevnosť a dajú sa po vytvrdnutí brúsiť či vŕtať.J-B Weld Original Twin Tube: Celosvetovo najuznávanejšie dvojzložkové lepidlo na zliatiny. Schnie pomalšie (24 hodín), ale má extrémnu mechanickú odolnosť voči otrasom.Pattex Tekutý kov / Repair Epoxy Metal alebo Alteco 3-Ton Quick Epoxy: Veľmi dobre dostupné alternatívy v našich stavebninách a modelárstvach
2. Husté sekundové lepidlo (CA) s aktivátoromPoužite ho iba na menšie, menej namáhané detaily alebo na rýchle bodové zafixovanie dielov pred nanesením epoxidu.Vyberajte husté (gelové) CA lepidlo (napr. Loctite 401 alebo modelárske MXBON).Vždy použite modelársky aktivátor (urýchľovač) v spreji, ktorý minimalizuje krehnutie spoja a okamžite ho vytvrdí.
-
solo
- PzKpfw VI - Tiger

- 13
- Lokalita: Poprad
Ahoj!
Mal som ten problém..
Odtrhol som veľiteľský poklop na Tigrovi.
Ulomily sa mi pánty na pokope.
Mal som len dve možnosti.
Kúpiť nový,alebo skúsiť opraviť.
Rozhodol som sa opraviť.
Letovať sa to nedá,je to tá istá zliatina ako aj na ,,angličákoch,, volá sa ZAMAC.
Nedá sa letovať preto,lebo je tam primiešaný hliník.
Použil som malé skrutky.Po predvŕtani som ešte narezal závit.Skrutky cca fí 1.0mm.
A letovať som začal až na ne.Doplnil som cínom čo sa ulomilo.
Opracoval a funkčné je to doteraz...
solo
Mal som ten problém..
Odtrhol som veľiteľský poklop na Tigrovi.
Ulomily sa mi pánty na pokope.
Mal som len dve možnosti.
Kúpiť nový,alebo skúsiť opraviť.
Rozhodol som sa opraviť.
Letovať sa to nedá,je to tá istá zliatina ako aj na ,,angličákoch,, volá sa ZAMAC.
Nedá sa letovať preto,lebo je tam primiešaný hliník.
Použil som malé skrutky.Po predvŕtani som ešte narezal závit.Skrutky cca fí 1.0mm.
A letovať som začal až na ne.Doplnil som cínom čo sa ulomilo.
Opracoval a funkčné je to doteraz...
solo
Naposledy upravil(a) solo dne 13 črc 2026, 11:07, celkem upraveno 1 x.
,,Z tohto klubu sa neodchádza, buď Ťa vyhodia,alebo ,,Tu,, zomrieš....,,
-
LK88
- PzKpfw VI - Tiger

- 11
- Lokalita: praha 9 vysočany
-
Drake
Autor tématu - PzKpfw VI - Tiger

- 9
- Lokalita: Kyjov
Díky pánové, nejspíše nakonec udělám možnost se šroubkama M1 nebo šteftíkama jak psal Láďa. Lepidlu po předchozích pokusech už moc nevěřím, zkoušel jsem gelové vteřinové lepidlo Ceys s akcelerátorem se kterým jsem dosud měl nejlepší zkušenosti a pak dvousložkové lepidlo Bizon metal (tekutý kov) a ani jedno se neosvědčilo.........
Láďo ten rejd vyřešil Kremák, já jsem to udělal podle něj, máme otočenou tyč řízení a servo, problém je že se musí upravovat ještě rám......ale snad to Kremák jako autor popíše lépe.
Láďo ten rejd vyřešil Kremák, já jsem to udělal podle něj, máme otočenou tyč řízení a servo, problém je že se musí upravovat ještě rám......ale snad to Kremák jako autor popíše lépe.