Představení a můj první tank
Představení a můj první tank
Jak jsem se do toho dostal? Jednoduše - sháněl jsem pro svého pětiletého vnuka něco jiného, než autíčko, a napadl mne nějaký malý tančík.. Tak jsem se dostal na tohle forum. Po několika dennim čtení je výsledkem můj první tank.
Přes všechna varování jsem pořídíl BB tank Tiger 1 od Taigenu z "moje RC". Za částku lehce přes 5K mám tank s kovovými převody, kovovou "vanou" s kovovými rameny pérování, odpružení zkrutným tyčemi a napínací kola na hřídeli s napínáky. Pásy a kola plast - první možný směr upgradu.
Jelikož jsem kdysi prošel snad všemi obory modelářství a mám doma dílnu, s tímhle základem si již asi poradím.
Jo, a kluk dostal zase autíčko...
Tom
Přes všechna varování jsem pořídíl BB tank Tiger 1 od Taigenu z "moje RC". Za částku lehce přes 5K mám tank s kovovými převody, kovovou "vanou" s kovovými rameny pérování, odpružení zkrutným tyčemi a napínací kola na hřídeli s napínáky. Pásy a kola plast - první možný směr upgradu.
Jelikož jsem kdysi prošel snad všemi obory modelářství a mám doma dílnu, s tímhle základem si již asi poradím.
Jo, a kluk dostal zase autíčko...
Tom
Re: Představení a můj první tank
Tomino1 píše:sháněl jsem pro svého pětiletého vnuka něco jiného, než autíčko,
a kluk dostal zase autíčko...
To je klasicky a pravdivy pribeh ze zivota blaznu(mysleno v dobrem )
Tak vitaj v klube!Teším sa na nové vychytávky. solo
,,Z tohto klubu sa neodchádza, buď Ťa vyhodia,alebo ,,Tu,, zomrieš....,,
- rmichalbarna
- PzKpfw VI - Tiger
- 8
- Lokalita: Most
Taky tě tu vítám!Jen dopln odkud jsi a kolik ti je let.
Děkuji všem za odezvu..
Já už jsem starší děcko, je 58. Bydlím kousek od Olmiku na sever, v Mor. Berouně. Starší rod. dům se zahradou, takže je kde jezdit.
Co bych chtěl postupne udělat? Na tank určitě patří kovove pásy, tedy i hnací a napínací kola ( tady bych si nechal poradit, kde nejlépe sehnat ). Pokusím se trochu upravit akustiku repráčku. Vyrobit ochranné kryty na hlavy šroubů napínáků. Pŕesto, že je tam převod 4:1, pořád to je zbytečně rychlé, takže v budoucnu jinou převodovku, možná promyslet bezkartáčové motory.
No a během toho zkusím nejaký weathering, bláto a rez, teď to vypada moc jak z hračkárny.
Já už jsem starší děcko, je 58. Bydlím kousek od Olmiku na sever, v Mor. Berouně. Starší rod. dům se zahradou, takže je kde jezdit.
Co bych chtěl postupne udělat? Na tank určitě patří kovove pásy, tedy i hnací a napínací kola ( tady bych si nechal poradit, kde nejlépe sehnat ). Pokusím se trochu upravit akustiku repráčku. Vyrobit ochranné kryty na hlavy šroubů napínáků. Pŕesto, že je tam převod 4:1, pořád to je zbytečně rychlé, takže v budoucnu jinou převodovku, možná promyslet bezkartáčové motory.
No a během toho zkusím nejaký weathering, bláto a rez, teď to vypada moc jak z hračkárny.
- rmichalbarna
- PzKpfw VI - Tiger
- 8
- Lokalita: Most
No tak to se budu moc těšit!!!
jestli ti mohu rovnou poradit kup rovnou novy reprak, osvedceny a pouzivany je Visaton, vse tu dohledas, bedynku si na nej vyrobis dle sebe a velikosti, budes prekvapen pak zvukem
- Ivan
- PzKpfw VI - Tiger
- 11
- Lokalita: Absolova 89, 624 00 Brno
Určitě...LK88 píše:jestli ti mohu rovnou poradit kup rovnou novy reprak, osvedceny a pouzivany je Visaton, vse tu dohledas, bedynku si na nej vyrobis dle sebe a velikosti, budes prekvapen pak zvukem
Dej pozor na impedanci repráku. Je-li požadovaný 8 Ohm, je nutné to dodržet.
Tankistům ZDAR
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
Díky za typ. Seženu ten Visaton. Ještě zkusím omezit trochu výšky kondíkem u stavajícího repra.
Jinak jsem to dnes trochu rozdělal, abych se seznámil s mechanikou. Dva poznatky - převodovka má sice soukolí (zřejmě zinková slitina) v bronzových pouzdrech (?), ale i v nich mají osičky stále dost vůli. Chvíli to vydrží, ale převodovka s ložisky bude nezbytná.
Druhý - torzní odpružení pruží až po jedné třetině pohybu ramena díky vůli tyčky v zářezech. Je kalená, s ní nehnu, ale pevný bod je přišroubován a lze s nim natáčet. Místo křížového šroubu to bude chtít vnější šestihran, aby to šlo nastavovat bez demontáže vany. Jak to máte vy? Nebo na to kašlat?
Jinak jsem to dnes trochu rozdělal, abych se seznámil s mechanikou. Dva poznatky - převodovka má sice soukolí (zřejmě zinková slitina) v bronzových pouzdrech (?), ale i v nich mají osičky stále dost vůli. Chvíli to vydrží, ale převodovka s ložisky bude nezbytná.
Druhý - torzní odpružení pruží až po jedné třetině pohybu ramena díky vůli tyčky v zářezech. Je kalená, s ní nehnu, ale pevný bod je přišroubován a lze s nim natáčet. Místo křížového šroubu to bude chtít vnější šestihran, aby to šlo nastavovat bez demontáže vany. Jak to máte vy? Nebo na to kašlat?