BVP-2 ČSLA 1/16 vlastní výroba

Odpovědět
Ivan
PzKpfw VI - Tiger
PzKpfw VI - Tiger
11
Lokalita: Absolova 89, 624 00 Brno

Re: BVP-2 ČSLA 1/16 vlastní výroba

Příspěvek od Ivan »

Je tady máto informací o rozměrech.
Já bych ty středy vykuchal, udělal nový náboj (třeba dural) a tělesa kol s rozetami na něj přilepil. Mám super lepidlo.

Pro obě části HK bych udělal přípravek (třeba 3D tisk) na upnutí do soustruhu (do hlavy nebo na lícní desku) vycentroval a přesně vytočil středy pro nový náboj. Nebo nový náboj přesně přizpůsobil otvorům v HK.

Drážky v náboji bych řešil rozdílnými vnitřními průměry a plochy pro unašeč bych pak vyfrézoval do menšího průměru frézou 2 mm.
Mám krásné, dlouhé frézy.

Asi by to byla jebač.a, ale pokusil bych se.
Něco podobného jsem kdysi dělal na KingTigerovi.

Schématicky asi takto:
Náboj zevnitř (6 mm)

z venku (5 mm)

Vyfrézovaná drážka pro unašeč z venku

Unašeč

Sestava z venku

Sestava zevnitř

Tím, že bych nejprve natrénoval náboje, se nic nepokazí.
Přesný 3D model je ale základem.
Tankistům ZDAR
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
CuMeL
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
6
Lokalita: České Budějovice

Příspěvek od CuMeL »

Moc děkuji za nápady popř. návrhy k výrobě, ale není to tak jednoduché, alespoň pro mě.

Peťo, asi by mi ani nepřekážela skutečnost, že nástroj má tvarové omezení. Tady jde hlavně o funkčnost. Přesnost "na reál" bych v tomto směru nepovažoval za důležitý. Stejně je HK z větší části zakryto blatníkem a jedině znalec tohoto stroje by si toho byl schopen všimnout.

Jinak Ivane, vyrobit samostatný střed by asi na soustruhu šlo (bezva nápad). S vyfrézováním otvoru pro hnací hřídel bych si taky asi poradil (byť nemám strojní frézku, páč není úplně nejlevnější).

Ale s rozetou je to horší. Ta vypadá takto:

Obrázek
(úmyslně jsem do výkresu vložil rozměr, byť jsem si vědom, že to Číňam okopíruje, ale Ivane chtěl jsi rozměry :D )

Samostatný tvar zubu je tvarově složitější a je to jen můj výkres (v pravdě kompilát všech možných dostupných rozměrů přepočtených do správného měřítka), kde není jistota, že by to sedělo na články již dodané maďarským výrobcem. To bych musel znát přesné rozteče osiček článků výrobce, protože z odlitků článků to nelze se skálopevnou určitostí přesně změřit, abych výkres dokázal upravit tak, aby to na ně sedělo (a to mi asi výrobce neposkytne):

Obrázek

a ve výkresu takto:

Obrázek

Vypadá to složitě, ale snažil jsem se tvarovat samostatný zub ve výkresu tak, aby seděl na mnou předpokládanou rozteč osiček článku pásu (i se snad dostatečnou vůlí) a pokud možno to vypadalo jako reálné hnací kolo.

Jinak vnitřní strana náboje je celkem v pohodě (z pohledu soustružení), ale vnější část má poměrně komplikovaná profilovaná ramena. Pokud bych to soustružil, jen jako "do vnitřního kuželu", pak by to šlo, ale pak by musela přijít na řadu moje "ruční CNC", abych vyfrézoval otvory přesně po 72° (tak jako u vodícího kola, kde se mi to zázračně povedlo) a pak tam vlepil 3D plastové výtisky žeber ve tvaru "U", tak aby to aspoň trochu vypadalo reálně. To "fšechno" by se ještě dalo i podle výkresu.

Toto je vnější část HK:
Obrázek

Toto je vnitřní část HK:
Obrázek

Nicméně zatím v tomto postupu kolabuji na jedné zásadní skutečnosti. Tak jak navrhoval Shotek připevnit rozety pomocí kolíčků (jak jsem již dříve navrhoval i výrobci a tak jsem to tady i prezentoval) je sice fajn, ale má to velké "ALE". Moc nevěřím tomu, že by bylo možno rozety kvalitně. pevně a přesně přilepit ke středové části, aby to drželo. Tudíž by se předpokládalo, že bych měl ve vlastnictví děličku připevněnou na mém křížovém stole, podle které bych to dokázal celé správně úhlově odměřit a svrtat. Je tam 14 otvorů a do nich by přišly čepy, které by imitovaly šrouby. Navíc by se to muselo svrtávat na obou stranách HK tak, aby rozety v nárysu byly v zákrytu, aby "nešmajdala kola jen kvůli určitému úhlovému posunu obou rozet (no a tak dlouhý vrták taky nemám). No a problém v závěru je, že tu děličku jaksi nemám. A podle ceny si ji hned tak nepořídím :(

P.S.: Ale napadá mě jedna šílenost. Kdybych počkal na to, až Hooben v říjnu vyleze s tím svým zázrakem a dále počkal, až
k němu začnou dělat náhradní díly, tak bych si je vlastně mohl koupit :lol:
(neberte mě vážně, protože už bych nebyl první, kdo by se mohl pyšnit tímto modelem)
Naposledy upravil(a) CuMeL dne 10 čer 2022, 22:23, celkem upraveno 1 x.
Torro T-34/85................................T-72M1 vlastní výroba
Obrázek
Vítek
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
4
Lokalita: Týn nad Vltavou

Příspěvek od Vítek »

Ty výkresy jsou parádní, taky bych to takhle chtěl umět, no tam snad mě to na strojírenské škole naučí :D
Teďka na to akorát čumím a říkám si jak je to složitý
CuMeL
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
6

Příspěvek od CuMeL »

Vítku, o tom to není, Já to považuji za standard stárnoucího 2D strojaře (kdysi kreslícího tužkou resp. už bohudíky pentilkou a pak tuží na "pauzák" (to asi neznáš), a který snad netuší, kde je dnes reálná tvorba v 3D modelovacích nástrojích. Naučil jsem se ovládat trochu FreeCAD (páč je zadarmo) a pro moje potřeby to stačí. Ještě se mám hodně co učit, abych dosáhl tak šíleného progresivního vývoje v této oblasti. Zrovna koketuji s Fusion 360, ale bohužel pro soukromé (hobby) použití má svá nekompromisní omezení, které ve FreeCADU nejsou. Tak váhám, s kterým nástrojem mám pokračovat dál. Ale pokud máš školní verzi Fusion 360, tak pokračuj v tom co máš k dispozici. Vím, je mi jasné, že Tě to stáhne ke konkrétnímu softwarovému produktu a mnoho 3D modelářů bude proti. Někdo používá SolidWorks nebo jiné, ale záleží na tom, abys měl obraz téměř o všech dostupných produktech a mohl tak v budoucnosti reagovat na jakoukoliv nabídku práce. Pravda téměř všechny 3D programy mají standarní funkce a zbytek jsou nadstavby, které je třeba v cloudu platit a není to levná záležitost.

Takže musíš sám zvážit jakou cestou se v "3D modelářství" dáš. Rozhodnutí je na Tobě, ale máš-li potřebu se něco více naučit, tak jse k dispozici. Nemáme to k sobě až tak daleko :lol:
Obrázek
Vítek
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
4

Příspěvek od Vítek »

Díky :D, já dělám ve Fusionu a ve škole máme solid edge, ale v něm budeme kreslit až příští rok. V tom freecadu bych se taky chtěl naučit
CuMeL
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
6

Příspěvek od CuMeL »

Základ Ti asi mohu dát, ale je třeba samostatnosti. Je mi jasné, že střední škola Tě to nenaučí. Až teprve vysoká škola mě konkrétně naučila "se sám učit". A to je pak do konce života se furt učit novým věcem ;)
Obrázek
Vítek
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
4

Příspěvek od Vítek »

Na vysokou školu bych taky chtěl jít, ale ještě uvidím jak to bude
Ivan
PzKpfw VI - Tiger
PzKpfw VI - Tiger
11
Lokalita: Absolova 89, 624 00 Brno

Příspěvek od Ivan »

Mirku, je to titěrnější, než jsem si představoval.
Kdybych to řešil já, asi bych v tomto případě trošku slevil na 100% dizajnu.

Co výrobce? Dodá, nedodá?

Zkoušel jsi 3D tisk? Jak by to bylo tuhé? Rozety kovové..?
Držím palce
Tankistům ZDAR
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
CuMeL
PzKpfw V - Panther
PzKpfw V - Panther
6

Příspěvek od CuMeL »

Začínám uvažovat o tom, že celý střed si vytisknu na 3D tiskárně, protože i ten hloupý 3D tisk je přesnější než odlitek z formy. Ale záleží i na materiálu, z kterého se to bude tisknout. A rozety zkusím vytisknout také nebo si je nechám "někým" vyfrézovat ;) . Spoleh na Maďarského výrobce se limitně blíží k nule, protože se, i po několika urgencích, stále neozývá a předpokládám, že se už asi neozve. Tak to holt budu muset vyřešit jinak.

Ivane máš pravdu v tom, že je třeba to razantně celé zjednodušit, aby to primárně plnilo funkci, kterou to plnit má. Tzn. aby to bylo rozměrově správně, ale předně pevnostně plně dostačující. A pak teprve si hrát s nějakými detaily.

Tak si, po vysilujícím týdnu v Jeseníkách na kolech, opět sednu k počítači a začnu to hnací kolo celé přemodelovávat. Asi to nebude hned napoprvé. Pojedu systémem pokus-omyl. Ale pokud trefím rozety rozměrově správně na rozteče již odlitých článků, pak se už můžu vykašlat na výrobce a posunout svůj vlastní výkres pro výrobu kovových (hliníkových) rozet někomu, kdo to umí, viď Peťo :lol:
Obrázek
PetrNC
PzKpfw VI - Tiger
PzKpfw VI - Tiger
12
Lokalita: Náchodsko

Příspěvek od PetrNC »

Na křivku rozety pro nestandardní pásy používám grafickou metodu pomocí mnohoúhelníku. Základním parametrem je samozřejmě rozteč spojovacích čepů, tloušťka článku a tvar a velikost unášecího "okýnka" pak určuje velikost a tvar zubu a obvody rozety. Počet zubů na rozetě pak může být od určitého minima libovolný. Na zkoušku lze např. z plexiskla vyfrézovat jednoduchou zkušební rozetu.
Odpovědět

Zpět na „BVP-1/2“