Sem si vědom toho, že mé vlákno trochu chcíplo nebo spíš "zamrzlo", ale trápím se se svlékáním pásů na mém modelu za jízdy, jak to bylo vidno na prvním pokusu o jízdu v Ořechově (pravda - na betonu to bylo "OK", ale na trávě už ne). Jak mi vtipně někdo z přítomných "šestinářů" poznamenal, že jsem "píchnul".
Příčin je asi vícero, ale jedna je asi zásadní. Šmajdavost hnacích špatně odlitých hnacích kol způsobuje nerovnoměrný pohyb poměrně úzkého pásu, který na zadním vodícím kole (které je asi bohužel až moc přesně vyrobené) způsobuje v určité chvíli náběh bočního "ozubu" pásu na toto vodící kolo mimo předpokládanou toleranci a tím pádem k nechtěné kolizi tzn. ke svlečení pásu a dodatečné destrukci dalších částí podvozku, které musím pochopitelně opravit. Naštěstí "jak říká Ivan", že lze plastové části docela v pohodlně nahradit. Ale zas to musím šmirglovat a brousit, aby to "vypadalo"
Snad Maďarský výrobce (který snad sleduje i toto vlákno) dostojí svému slibu a dodá nová hnací kola technologicky podstatně vyspělejší, jak sám tvrdí.
Tak jsem se
zasekl a snažím se vymezit téměř k nule všechny dostupné vůle v podstatných kolech podvozku pro plynulou jízdu, tzn. zejména první a poslední pojezdové kolo a pochopitelně vodící kolo. O hnacím kole radši ani nemluvím (to neovlivním). Na zbytek horní části modelu ani nemám pomyšlení, protože správná, plynulá a komforní jízda v jakémloliv terénu je asi pro mě primární. Cílem je, aby pásy běžely pokud možno rovnoběžně s bočním pancířem, ale stále se mi nějak nedaří (s těmi šmajdavými hnacími koly).
Tak snad dokončím vyspělejší systém napínání pásů (dle skvělého nápadu Davida), než který jsem za hříšné "europeníze" koupil.
Tak mi držte palce. Třeba se podaří, abych to svoje dílo funkčně a detailně dokončil dřív než Hooben v říjnu tohoto roku vyjede s tou svou rádoby napodobeninou toho, co vytvářím. O detaily modelu nemám strach, páč si myslím, že v průmyslové výrobě na detaliy až tak moc nehledí (aspoň doufám). Stejně si myslím, že nějaký Číňan to celé okopčil, páč jsem debil a tady to na fóru zvěřejňuji. A dobře mi tak.