BVP-2 ČSLA 1/16 vlastní výroba
- Ivan
- PzKpfw VI - Tiger
- 11
- Lokalita: Absolova 89, 624 00 Brno
Re: BVP-2 ČSLA 1/16 vlastní výroba
Tankistům ZDAR
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
Ivan, pplk. v.v., Učitel katedry tanků, VAAZ Brno.
http://dragonstanks.rajce.idnes.cz/
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
- Lokalita: České Budějovice
Moc díky. Není to úplně umělecká práce, ale "jistou" podobnost s vodícím kolem to má. Dojel bych si na Ukrajinu a vzal bych si nějaké z rozstříleného BVP, ale cesta by asi nebyla úplně snadná a navíc se mi porouchalo zmenšovadlo a špenát jsme snědli.
Mě jde o hlavně funkčnost a to si myslím, že funkční to bude. Jinak, protože je ve vodícím kole poměrně málo místa na jistící šroubek s podložkou, tak jsem uchycení vymodeloval tak nějak opačně:
Základem (tedy osou) vodícího kola je čep s osazením (vlastně ve tvaru nýtu) na nějž přijdou ložiska rozepřená takovým plastovým mezikružím a celé se to nalisuje do vodícího kola a vyčuhující kus osy se zasune do ramene napínacího mechanismu a zajistí se červíkem. Výhodou je možnost nastavení přesné vzdálenosti od bočního pancíře a dosažení rovnoměrného pohybu pásu bez jakéhokoliv zkroucení.
Jinak je vidět z obrázku, že i koupené rameno napínacího mechanismu jsem musel upravit tak, aby nikde nepřekáželo článkům pásu, který se bude odvalovat po vodícím kole:
Stejný princip uchycení bude použit i u pojezdový kol, protože i na jejich ramenech je možnost jištění osy červíkem. Naštěstí u hnacího kola to řešit nemusím, páč je na ose na fest
Mě jde o hlavně funkčnost a to si myslím, že funkční to bude. Jinak, protože je ve vodícím kole poměrně málo místa na jistící šroubek s podložkou, tak jsem uchycení vymodeloval tak nějak opačně:
Základem (tedy osou) vodícího kola je čep s osazením (vlastně ve tvaru nýtu) na nějž přijdou ložiska rozepřená takovým plastovým mezikružím a celé se to nalisuje do vodícího kola a vyčuhující kus osy se zasune do ramene napínacího mechanismu a zajistí se červíkem. Výhodou je možnost nastavení přesné vzdálenosti od bočního pancíře a dosažení rovnoměrného pohybu pásu bez jakéhokoliv zkroucení.
Jinak je vidět z obrázku, že i koupené rameno napínacího mechanismu jsem musel upravit tak, aby nikde nepřekáželo článkům pásu, který se bude odvalovat po vodícím kole:
Stejný princip uchycení bude použit i u pojezdový kol, protože i na jejich ramenech je možnost jištění osy červíkem. Naštěstí u hnacího kola to řešit nemusím, páč je na ose na fest
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
A jak jsem si to vymodeloval, tak jsem to i vyrobil:
a na korbě (prozatím bez zátky) to vypadá takto:
a na korbě (prozatím bez zátky) to vypadá takto:
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
A pokračuji ve šperkování bočního pancíře. Furt se mi nechce do těch pojezdových kol. Je to moc jednotvárného broušení a kitování. Ale stejně mě to nemine, stejně jako ty pevné dorazy druhé až pátého pojezdového kola, ke kterým mám chuti ještě méně
Tak jsem se vrhl na škrabky vodících kol a jejich ližiny v niž se v reálu dají posouvat podle vytočení vodícího kola (u mě na modelu určitě ne ). Aby to něco vydrželo při jízdě, tak jsem zkombinoval plast a hliníkový plech, jehož část bude vlepena do bočního pancíře:
Výroba byla celkem jednoduchá:
a takhle to vypadá na korbě i s hotovým vodícím kolem:
Tak jsem se vrhl na škrabky vodících kol a jejich ližiny v niž se v reálu dají posouvat podle vytočení vodícího kola (u mě na modelu určitě ne ). Aby to něco vydrželo při jízdě, tak jsem zkombinoval plast a hliníkový plech, jehož část bude vlepena do bočního pancíře:
Výroba byla celkem jednoduchá:
a takhle to vypadá na korbě i s hotovým vodícím kolem:
ty teda jedeš Cumelíne
CNCčko ti funguje pěkně...
CNCčko ti funguje pěkně...
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
Díky, snažím se. Ale teď to bude trochu nezáživná dokola se opakující práce na kolech. Jak jsem předeslal, tak i uchycení pojezdových kol bude stejné, jako u kola vodícího. Takhle vypadá výkres:
A už mám vše vytištěné:
a jedno pojezdové kolo už je na svém místě:
Tak už zbývá jich dodělat jen 11
A už mám vše vytištěné:
a jedno pojezdové kolo už je na svém místě:
Tak už zbývá jich dodělat jen 11
Tak to máš dobrý, kdyby jsi dělal PZ IV tak tam jich je 16 a ještě jsou zdvojený. Jde Ti to pěkně.
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
Tak po nějaké odmlce hlásím další pokrok. Dodělal jsem pevné dorazy druhého až pátého pojezdového kola a vyrobil všechna pojezdová kola:
taky jsem trochu zapracoval na dně korby:
a dokončil pásy, které čekají na černění:
Bohužel musím pozastavit práce na podvozku, protože jsem zjistil, že obě hnací kola přišroubovaná k výstupním hřídelům neuvěřitelně "šmajdají", takže by při jízdě docházelo ke svlékání pásů. Tak jsem je reklamoval a snad v dohledné době (podle příslibu výrobce) dojdou nová.
taky jsem trochu zapracoval na dně korby:
a dokončil pásy, které čekají na černění:
Bohužel musím pozastavit práce na podvozku, protože jsem zjistil, že obě hnací kola přišroubovaná k výstupním hřídelům neuvěřitelně "šmajdají", takže by při jízdě docházelo ke svlékání pásů. Tak jsem je reklamoval a snad v dohledné době (podle příslibu výrobce) dojdou nová.
Nádhera, parádní práce. A jakým způsobem budete ty pásy černit?
- CuMeL
- PzKpfw V - Panther
- 6
Ohledně černění jsem psal do Maďarska výrobci pásů a ten mi doporučil tohle:
https://www.umpretail.com/products/ulti ... ing-liquid
avšak je to z Anglie a moc se mi nechtělo platit clo a daň, tak jsem objednal podobný přípravek nazvaný USCHI´s burnishing liquid BLCK MmBA WHITE METAL z Německa:
https://www.uschivdr.com/shopping-categ ... chemicals/
https://www.umpretail.com/products/ulti ... ing-liquid
avšak je to z Anglie a moc se mi nechtělo platit clo a daň, tak jsem objednal podobný přípravek nazvaný USCHI´s burnishing liquid BLCK MmBA WHITE METAL z Německa:
https://www.uschivdr.com/shopping-categ ... chemicals/