Zkusím odpovědět alespoň na některé dotazy.
1. Základ jsem zkoušel několik způsobů. Tamiya základový spray cena kolem 200kč na tank dva spraye, krásný povrch dobře drží (velké plochy samozřejmě zdrsnit jemným smirkem). Bohužel výsledný odstín kamušlážní barvy nanesené na světle šedý základ to nebylo ono. Druhá možnost co jsem zkoušel byl Vallejo světle šedý základ stříkaný airbrushem, o výsledném odstínu kamufláže platí to stejné co o Tamiyi v prvním způcobu. Zoklad tolik nevydžel a sem tam se odloupl s maskovací páskou, nicméně plus byla cena cca. 165kč za lahvičku barvy.....ta mi vystačila na tři šestnáctiny a ještě něco mám. (ceny co udávám se můžou lišit malinko od cen v obchodu, beru od kamaráda co dělá distributora a je to za velkoobchodku). Nejvíce se mi ovšem vyplatila třetí možnost. Koupil jsem základovku v barvě suříku normálně v obchodě Barvy Laky mezi autobarvama. Výborně drží, krásný povrch, kamufláž na ni nanesená má krásnou sytou barvu a pokud chceš udělat poškození tak odloupneš camo a máš piod ní suříkovej základ. Cena je přijatelná tuším 112kč na spray který mi vydžel na celý tank. Akorát nevýhoda že to je syntetika a smrdí to jak bolavá noha, čili nutnost stříkatt třeba na garáži.
2. Kamufláž jsem si zvykl dělat airbrushem, na šestnáctiny stačí čínský kompresor se vzdušníkem a pistole Fendga s tryskou 0,3mm.....samozřejmě pokud děláš třeba menší modely máš určitě lepší vybavení, Já mám Harder and Stenbeck, ale tanky jedu většinou Fendgou ta na to plně stačí. Věci na které přijde camo s ostrými přechody a hranami maskuju jinak jedu od ruky.......samozřejmě velikost polí je nutno si aspoň rozvrhnout a předkreslit např tužkou aby to odpovídalo reálné předloze....pokud jsou dostupné trojpohledy nebo fotky.
3. Lak použávám matt a gloss opět od Valleja pro airbrush, na namáhané nebo exponované části jedu první lesklým lakem který je odolnější, taky ho dávám první na místa kam přijde olejový wash, nebo přípravky pro weathering od AK nebo MiGu.......celkově pak model lakuju matným lakem od Valleja. Tady bych ale podotknul že ten lak není tak odolný jak bych si přál. Časem třeba zkusím i jíné možnosti.
4. zimmerit jsem zkoušel z dvousložkového tmelu od GW Zkoušel jsem jen malý kousek a funguje to dobře, stejně tak určitě poslouží tmel od Tamiye.
5.wask, weathering apod. Díky tomu že dělám malé modely mám doma přípravky od MiG nebo AK, (ono je to v podstatě skoro stejný páč jeden z majitelů byl dříve spoluvlastníkem předchozí firmy než se rozkmotřili), na větší plochy si dělám wash z normálních UMTOMek co se dají koupit v uměleckých potřebách, namátkou hodně používám umbru pálenou a na další bych se musel podívat. Jsou to oleje tak smrdí a je nutnost to dávat na lak, páč akrylový camo bez laku to sežere.
Snad jsem poradil......sem tam píšu jako prase tak to prosím Tě omluv