Jakou používáte nabíječku?
Re: Jakou používáte nabíječku?
Zdravím, tak ta nabíječka je Jamara X-Peak 50 Bal.
Čus Ivo
Čus Ivo
Mám koupenou nabíječku Equilibrium 3.5 nabíječ 50W, zatím spokojenost, teď zbývá přijít na to, jakým proudem nabíjet baterky. Nemá někdo obecné pravidlo? Třeba autobaterie by se měla nabíjet proudem 1/8 až 1/10 kapacity.....tak nevím jestli to platí i pro Ni-cd nebo Ni-mh baterie.
Do tanku v tank ...
World of Tanks
World of Tanks
- spitfiremk1
- PzKpfw IV
- 13
- Lokalita: Bochoř Bezručova 287 750 00 okres Přerov
dzenda7 píše:Mám koupenou nabíječku Equilibrium 3.5 nabíječ 50W, zatím spokojenost, teď zbývá přijít na to, jakým proudem nabíjet baterky. Nemá někdo obecné pravidlo? Třeba autobaterie by se měla nabíjet proudem 1/8 až 1/10 kapacity.....tak nevím jestli to platí i pro Ni-cd nebo Ni-mh baterie.
Obecně platí, že: autoaku nabíjíme desetinou kapacity cca 10h, nabíjecí nicd a nimh baterky mají mít na sobě údaj o nabíjecích a vybíjecích proudech v miliampérech, nebo v "C". C znamená celková kapacita baterie..Takže pokud na baterii není jiný údaj, než kolik má kapacitu po úplném nabití, nabíjí se zásadně v režimu standart, tzn. onou desetinou po dobu 10-12 h. Příklad: 1000 mah článek nabíjím 0,1 A po stanovenou dobu. Některé články mají ještě tzv.zrychlené nabíjení a hodnota je tam uvedena. Obecně se jedná o polovinu kratší dobu, např 0,3 A u zmiňované jednoampérové baterie. Dodržet se ale musí údaj na obalu. Existují i nicd a nimh články jež je dovoleno nabíjet proudem o celkové kapacitě článku, takže 1A článek valím jednou ampérou a je za cca40 min.nabit. Zde je ale třeba mít intelig.nabíječ, jež pohlídá ohřev článku a přibrzdí velikost dodávaného náboje, pokud je třeba, anebo hlídat teplotu manuálně (nepřesahovat 40st.popř.odpojit a počkat, nebo snížit proud a pokračovat) Tyto články mají označení SCR (od sanya-jiné nepoužívám) Lipolky snáší daleko víc, ale nedoporučuji příliš přehánět...Tyto mají vždy údaje na sobě psané v "céčkách".Tzn.1000 mah 20 C znamená, že je lze zatížit vybíjecím proudem 20x vyšším, než je kapacita baterie(20A). Další údaj je o maximálním nabíjecím proudu, obvykle 1C. Dnes se už objevují baterie se schopností nabíjení až 5C, ale výrobce i prodejci pouze uvádí, že to vydrží, ne že to doporučují...takže pokud někde na soutěži spěchám a chci mít nabito na další soutěžní let nabíjím max 3C. toto vasoké nabíjení ale i vybíjení v maximálních mezích, stejně vede k drastickému snižování výdrže a nab.cyklů a potom se projevuje vše nafukováním jednotlivých článků tak, že se nevejdou do letadla...a potom je raději převážet a skladovat tyto lipolky v kovové kasičce, anebo je už vyřadit (nebezpečí exploze a požáru). Proto vždy nabíjím lipoly i ostatní nimh a nicd na bezpečném místě přes noc, nebo dobu kdy jsem v práci. V sobotu vstanu a mám nabito, nebo příjdu z rachoty a rovněž mám nabito. Pokud jsem na letišti, mohu trochu přitvrdit pod dozorem. Východiskem je mít tak tři akupaky od každé kapacity lítat, nabíjet a lítat. Ještě jen připomenu i skladování během modelářské nečinnosti. Nimh a lipolky se skladují nabité na 75 proc.kapacity, kdežto nicd vybité cca na 0,9-1 V na článek...No doufám, že jsem tě neznervoznil hromadou mnohaleté praxe. Za našeho mládí byly jen trafonabíječky se standartním proudem bez jakéhokoliv ovládání, takže odtud to trpělivé čekání na nabití..Holt psal se rok 1980...
nejde li o život, jde o hov .......
Díky za vyčerpávající odpověď. Trochu jsem dělal několik let v oboru elektro, takže některé věci si oživuji.Přesně jak píšeš, za nás bylo jen trafo a daný proud a tím to haslo Včera jsem něco hledal ohledně toho nabíjení na netu a zjistil jsem, že je to docela zajímavé počteníčko Člověk se učí celý život. Nabíječka je luxusní, jen k ní chybí trochu lepší manuál. Zatím budu nabíjet, nastavovat proudy, časy a koukat jak to krásně nabíjí a sledovat jak která baterka vydrží dávat šťávu.
Do tanku v tank ...
World of Tanks
World of Tanks
- Milan
- PzKpfw VI - Tiger
- 15
- Lokalita: Cvrčovice,Brno-venkov
Nejlepší ( pro mě) byl tento návod a poučné počtení.
http://www.pelikandaniel.com/?sec=page&id=13
Udělal jsem si tahák k nabíječce jak co nabíjet,ale ten němec mě ho zase někam schoval,takže jsem zase v p....i .
Udělal jsem si tahák k nabíječce jak co nabíjet,ale ten němec mě ho zase někam schoval,takže jsem zase v p....i .
- spitfiremk1
- PzKpfw IV
- 13
- Lokalita: Bochoř Bezručova 287 750 00 okres Přerov
Milan píše:Nejlepší ( pro mě) byl tento návod a poučné počtení.
...Hlavně, že tady skoro všichni lezeme němcům s jejich panzery do pr....Smrt fašismu a Alzheimerovi...
nejde li o život, jde o hov .......
Čau, já mám i RC auta a loď a používám Ultramat 15 od Graupnera.
Spokojenost největší, ale nedá se nabíjet pomalé, například baterky do vysílače.
Na to používám dělanou nabíječku (zakoupil jsem pouze osazenej tišťák a zdroj a krabici jsem si dělal sám - můžu nafotit když bude zájem) u firmy Bel u pana Budínského a to je machr na nabíječky, vybíječky a veškerou elektroniku. Pokud někdo nemáte a váháte, doporučuju.
http://www.bel-shop.eu/cz-kategorie_17- ... nstvi.html
Michal
Spokojenost největší, ale nedá se nabíjet pomalé, například baterky do vysílače.
Na to používám dělanou nabíječku (zakoupil jsem pouze osazenej tišťák a zdroj a krabici jsem si dělal sám - můžu nafotit když bude zájem) u firmy Bel u pana Budínského a to je machr na nabíječky, vybíječky a veškerou elektroniku. Pokud někdo nemáte a váháte, doporučuju.
http://www.bel-shop.eu/cz-kategorie_17- ... nstvi.html
Michal
S těmi panzery......je to tak, že je to prostě Rolls Royce mezi tanky v dané době.
Do tanku v tank ...
World of Tanks
World of Tanks
Zajímalo by mě, jestli při používání Li-Pol baterií s RX-18 je u RX-18 nějaká podpěťová ochrana, která by chránila Li-Pol-ku před nežádoucímu poklesu napětí pod 3V/článek.
Do tanku v tank ...
World of Tanks
World of Tanks